Login
 
Username:

Password:

Remember meLost Password?

Register now!
     
   
Random Photo
 
Jurulatih Cikgu Saodah
Taman
Pra Sekolah
Padang Sekolah
merdeka-ramadan
     
   
Gambar Terbaru
 
emel-guru-staf-skkd... (2011/11/2)
emel-guru-staf-skkd...
jadual_ptk_2010 (2010/1/27)
jadual_ptk_2010
emis ikon (2010/1/17)
emis ikon
     
   
Who's Online
 
1 user(s) are online (1 user(s) are browsing Coretan)

Members: 0
Guests: 1

more...
     
   
Downloads
 
     
   
Artikel Terbaru
 
     
   
Info SK Kampong Dew
 
     
     
Akademik : Contoh Kajian Tindakan Bahasa Arab
Posted by admin on 2009/8/8 17:20:14 (5589 reads)
Akademik

MEMAHIRKAN MURID DALAM PEMBENTUKAN AYAT KATA KERJA DALAM BAHASA ARAB MELALUI KAEDAH SAIPOL BARIN

Oleh: Saipol Barin bin Hj. Ramli
SMK Dato’ Zulkifli Muhammad, Slim River Perak

Isu :
Persepsi dalam kalangan murid berhubung dengan mata pelajaran bahasa Arab adalah persepsi yang negatif. Mereka menganggap bahasa Arab sebagai satu mata pelajaran yang susah dan membebankan. Selain itu sikap murid terhadap mata pelajaran bahasa Arab sebagai waktu pengajaran dan pembelajaran yang sungguh membosankan.

Tanggapan negatif ini cuba ditukarkan kepada sesuatu yang lebih baik. Guru berusaha untuk mengalihkan tanggapan murid kepada bahasa Arab adalah satu mata pelajaran yang mudah dan menyeronokkan. Guru juga cuba membuktikan bahawa murid-murid mampu lulus dengan cemerlang dalam mata pelajaran bahasa Arab sekiranya mereka mengetahui dan menguasai teknik-teknik yang betul. Seterusnya pembelajaran dan pengajaran bahasa Arab akan menjadi sesuatu yang lebih menyeronokkan.

Berdasarkan pemerhatian yang dijalankan sepanjang tempoh waktu pengajaran dan pembelajaran, temu bual di luar waktu pengajaran dan pembelajaran dan dikukuhlan lagi dengan ujian diagnostik, taburan data menunjukkan seramai 2 orang murid (7.4%) berada pada tahap yang amat baik, 5 orang murid (18.5%) berada pada aras yang baik, 8 orang murid (29.6%) berada pada aras sederhana, 9 orang murid (33.3%) berada pada aras yang lemah dan 3 orang murid (11.11%) berada pada tahap yang kritikal dan perlu diberi perhatian yang serius.

Berdasarkan ujian ini juga, menunjukkan seolah-olah tiada penyelarasan dalam kalangan murid semasa membina ayat dalam bahasa Arab. Mereka membina ayat dalam keadaan bentuk terjemahan secara terus dari bahasa Melayu ke bahasa Arab tanpa mengambil kira aspek nahu bahasa Arab. Ada segelintir mereka yang langsung tidak menjawab bahagian ini sedangkan bahagian inilah antara bahagian yang dapat membantu murid untuk memperoleh markah secara mudah dalam peperiksaan.
Sehubung itu, satu teknik yang mudah berkaitan dengan cara untuk menguasai bahagian membina ayat dalam bahasa Arab dibentuk. Guru telah mencadangkan serta mengaplikasikan beberapa aktiviti lain yang tidak berkaitan dengan pembelajaran dan pengajaran bahasa dari sudut nama-nama aktiviti ini. Ini bertujuan untuk menarik tumpuan dan fokus murid bagi mengetahui sesuatu yang baru dalam pembelajaran dan pengajaran bahasa Arab. Mereka juga akan merasa bosan dan jemu dengan nama-nama yang sering kali terdapat dalam pembelajaran dan pengajaran bahasa Arab. Tidak lari daripada konsep asal, teknik ini dinamakan teknik SAIPOL BARIN. Aktiviti-aktiviti yang digunakan dalam teknik ini ialah aktiviti Labi-Labi (al-Dhamair), Buah Epal (Fi’il Muta’adiy) dan Jom Ke Sekolah (Fi’il Lazim).
Objektif Umum.

Download di sini -> Save target as

     
   
Coretan Rawak
 
     
   
Muka Buku Kelab Penyokong SK Kampong Dew
 

Enjin Pencarian Website
     
   
Info Sekolah
 
     
   
Main Menu
 
     
   
UPSR 2012
 

     
   
Calendar
 
September 2014
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
     
   
Emel @skkd.info
 
Klik di sini untuk login EMEL
emel@skkd.info
Sila hubungi Azman untuk mendapatkan username dan password emel anda @skkd.info
     
   
Polls
 
Karektor Guru Yang Paling Anda Suka
Prihatin 0%
Tegas 0%
Memahami 100%
Pendiam 0%
Pemarah 0%
Cantik 0%
Segak 0%
     
   
Pautan KPM
 
     
   
Info Web
 

Support Ticketing System
Alumni SKKD

     

Terima notifikasi dari FACEBOOK. Sila klik butang 'LIKE' di bawah....

Get this Click me